Rolwolk

Een dreigende lucht, aan mijn linkerhand. Een donkere, bijna perfecte sliert wolken hangt boven de Maas. Nog nooit heb ik zo'n zwarte lucht gezien, en mensen blijven staan om te kijken. Ik niet, ik ben aan het wandelen, en wil stevig de pas erin houden omdat buienradar mij waarschuwt dat ik nog twintig minuten heb om droog thuis te komen.

Ik sla rechtsaf, laat de dreigende lucht achter me. Een kwartier later, vijf minuten voordat er mogelijk een bui los gaat barsten kom ik aan bij de volgende brug. Ik neem even een momentje om te genieten van mijn favoriete uitzicht over de Maas. Ik draai mij om, kijk richting de wolkensliert, hij is er nog. Prachtig. Maar is het een wolk? Of is het brand? RTV Rijnmond vertelt niets over een brand. Het moeten wolken zijn.

Een bezweet hardloopmeisje spreekt mij aan. "Wat gaan die wolken doen?" Ze is aan het hardlopen en twijfelt of ze wel richting die pikzwarte lucht moet lopen. Ik twijfel, en kijk nog een keer op RTV Rijnmond of er misschien sprake is van brand. Want nog nooit zag ik zo'n bizarre lucht. Ik kan nog steeds niets vinden.

Een koude wind steekt plots op. Het meisje naast me wijst ongelovig naar boven. Als ik kijk zie ik boven mijn hoofd de pikzwarte lucht die net nog kilometers verderop te zien was boven ons hoofd hangen. Als ik in de verte kijk is daar plotseling geen wolkensliert meer te bekennen. Hij is me gevolgd. Boven het centrum is de duisternis gevallen, en is de lucht spookachtig donker.

Ik geniet van het bijzondere spelletje van de natuur, en zie de wolk in de verte als het ware langzaam 'oplossen'. Thuisgekomen plaats ik een foto - gemaakt met mijn iPhone - op Facebook. Een ervaren zeevaarder weet mij te vertellen dat ik zojuist een rolwolk heb gezien. Een ander trekt dit in twijfel en vertelt dat er een brand was elders in Rotterdam. Geen natuurfenomeen dus, maar toch gewoon brand.

Omdat een brand geen plotselinge koude wind veroorzaakt stuur ik mijn foto op naar RTL Weer. En inderdaad: ik was getuige van een bijzonder fenomeen, de zogenaamde rolwolk. Een halve uitzending wordt eraan gewijd, en ook mijn foto wordt getoond.

Soms zou ik willen dat ik tussen mijn ogen een videocamera ingebouwd had zodat ik dit soort bijzondere momenten eeuwig en eeuwig in HD-kwaliteit terug kon zien.

tien reacties

Helaas is de nieuwsuitzending niet meer te zien. Ik heb ooit ook zo iets gezien, en die ging nog enorm hard ook. Je maakt je inderdaad even zorgen…

Struikelaar

Struikelaar: Ik kan het filmje wel openen, maar verwacht ook niet dat de video nog lang beschikbaar zal blijven.

Rose

Aan de maas lijkt me inderdaad heel mooi gezicht, dat is een van de weinige dingen die Den Haag weer niet heeft.

Maar zo’n video camera zijn tegenwoordig niet duur meer en van zeer goede kwaliteit. Knoop in je bloes en de hardeschijfruimte in je tas of zak ;-)

madbello

Over een aantal jaar is er een bril met een camera in een van de poten. Knopje indrukken en je maakt opnamen :)

Leuk om te zien dat je zo bij RTL komt.

maarten

Nog nooit eerder van gehoord, een rolwolk…

maaike

De zeeman had gelijk. Eigenlijk ook niet heel gek, zij hebben continu met het weer te maken, veel indringender ook dan een eenvoudige automobilist.

Michiel

Het zou anders een hele flinke brand moeten zijn geweest.

Daan

Bizar en mooi tegelijk.

Neneh

Wat is het de laatste tijd verdacht rustig hier…
Jammer hoor…

Een groet van de Dwaas

Dwaas

Vrouwe Rosa,
Ik zag het filmpje. En uw wolk. Wonderlijk. Ik had ook nog nooit van een rolwolk gehoord. Van een rolberoerte, daar had ik wel al van gehoord. En men vertelt mij dat een ‘rolaap’ ook bestaat. Daar heb ik ook nog nooit van gehoord. Een fooraap ken ik dan weer wel, doch dit doet hier niets ter zake.
Een groet,
De Drs.

Drs. Johan Arendt Happolati  


Persoonlijke info onthouden?:
Kattebel:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.