Omgekeerd racisme

"Mag ik uw vervoersbewijs zien, alstublieft?", vraagt de conducteur. Al van ver zie ik hem aankomen. Ik pak het kaartje uit mijn portemonnee, en wacht tot hij langs mijn zitplaats zal komen.

Het duurt lang voordat het zover is. Een aantal plaatsen verderop schrijft de conducteur een boete uit. Twee haltes verder kan hij pas weer doorlopen.

Nog twee vierzitjes is hij verwijderd van mij. Uiteindelijkt komt hij aanlopen en steekt hij zijn hand uit, om mijn kaartje aan te pakken. "Is goed hoor", knikt hij, en draait zich om naar het vierzitje aan de andere kant van het looppad. Daar zitten twee jongens, Marokkaanse jongens, en zometeen wordt duidelijk waarom ik dat nadrukkelijk erbij vermeld.

"Mag ik alsjeblieft jullie vervoersbewijs zien?", vraagt de conducteur aan de twee jongens. Maar de jongens reageren niet. De een kijkt star voor zich uit, de andere kijkt, zijn oordopjes nog wat steviger in zijn oren duwend, uit het raampje naar buiten.

Als de jongens niet reageren, herhaalt de conducteur zijn vraag. Hij zwaait met zijn hand voor de ogen van de ene jongen, die hem aankijkt.

"Wilt u mijn kaartje zien? Wat voor kaartje dan?", vraagt hij zogenaamd onnozel. "Dat weet je best", antwoordt de conducteur. Na nog een aantal van dit soort grapjes te hebben gemaakt haalt de jongen het kaartje uit zijn jaszak, en toont het aan de conducteur. Die knikt, het is goed zo.

Dan is de tweede jongen aan de beurt, die nog steeds net doet alsof er niets aan de hand is. "Hallo?", ook bij deze jongen wappert de conducteur met zijn hand voor de ogen van de jongen. De jongen doet net of hij niets ziet. Dan raakt hij de jongen aan bij zijn schouder. Nu reageert de jongen wel: "Wat? Mag u mij aanraken? Heeft u dat gevraagd?", reageert hij op agressieve toon. "Ik wil graag jouw kaartje zien", reageert de conducteur.

"Wat? Waarom? En moest je me daarom aanraken?", reageert de jongen. Een verbaal gevecht ontstaat, en uiteindelijk laat de jongen met veel omslachtige gebaren zijn kaartje zien. De man bekijkt het kaartje, en is het zat, geeft het kaartje niet terug aan de jongen, maar legt het op de stoel voor hem neer. "Prima", zegt hij er nog achteraan, want het kaartje is gewoon een geldig kaartje.

"Jammer he!", roept de jongen nu. "Je kunt geen Marokkaantjes pakken dit keer!"
De conducteur loopt door.
"Racist!", roept de tweede Marokkaan nu achter hem aan.
De conducteur negeert het tweetal zo goed en zo kwaad als het kan.
"Wilders!", roept Marokkaan 1.
"Geertje!", roept Marokkaan 2.

Als ik de twee jongens nog eens goed bekijk vraag ik me af of ze beseffen dat zij vandaag degenen zijn die discrimineren. En hoe dat voelt voor de conducteur. Maar ook hoe zij zich voelen, en waarom ze doen wat ze doen, waarom ze zichzelf opzettelijk in hokjes plaatsen. En wat Wilders hier eigenlijk mee te maken heeft.

acht reacties

Self fulfilling prophecy. Maar het is wel heel vreemd, ja.

Cyriel

Oh god wat irritant! Het ergste van alles is nog dat zoiets echt belachelijk vaak voorkomt; dat allochtonen altijd véél te snel roepen dat ze gediscrimineerd worden, terwijl het mij als Nederlander ook zat vaak overkomt. Mij hoor je niet klagen, hoor! Het is ook zo jammer dat je er niets van kunt zeggen, want dan weet je maar nooit wat er dan gaat gebeuren :S

Rianne

Ik heb medelijden met de conducteur, die maakt dit soort dingen ongetwijfeld vaker mee, je zou er ziek van worden.

En ik denk dat er niet altijd een verklaring is voor gedrag, sommige mensen houden er gewoon van om te zieken (en die mensen kom je overal tegen). Daarnaast denk ik dat sommige mensen het gelukkigst zijn als ze een slachtofferrol kunnen aannemen. Heel triest.

Overigens lijkt het me heel frustrerend om regelmatig met de nek aangekeken te worden, maar dat geeft je nooit het recht om andere mensen die daar niets mee te maken hebben respectloos te behandelen.

Borg

tja – we shape the world we live in he…

FunChick

Ik ben blij dat ik daar geen getuige van was. Ik was vast zo dom geweest die twee gastjes figuurlijk de oren te wassen.

jan

Mja, hier in de buurt leven veel Marokkanen. Een aantal zijn zo inderdaad, heel herkenbaar en altijd agressief.

Struikelaar

dit gebeurt zo vaak. …

karin r.

De wereld op zijn kop en net of iedereen gek aan het worden en als kippen zonder kop allerlei beslissingen nemen. Steeds meer last en moeite om het kwaad bij de wortel aan te beredeneren voor zo ver en hoe relevant het kwaad zouden kunnen beschouwen.

Respect is wat we missen.

madbello  


Persoonlijke info onthouden?:
Kattebel:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.