Allochtoon #11

Stralend vertelt de vrouw over haar zoontje van 7 jaar oud. Hij was vorige week jarig, begrijp ik uit het beperkte Nederlands dat ze spreekt. Hij had mooie cadeaus gekregen, en hij werd al zo groot, en hij ging naar school, en dat ging zo goed, en, en, en…

De vrouw vertelt vol trots en liefde over haar kind. Ze vertelt me dat hij wel eens tegen haar zegt: “mama, jouw Nederlands is slecht, jij moet naar school”. En hier zat ze dan, want ze was het met haar zoontje eens. Hij werd steeds groter, en het moment zou al snel komen dat ze hem niet eens meer zou kunnen helpen bij zijn huiswerk, omdat zij de uitleg niet zou kunnen lezen.

De blik in haar ogen wordt treuriger. “Mevrouw, ik wil Nederlands leren”, zegt ze met een serieus gezicht. Want vorige week, toen haar zoontje jarig was, had haar zoontje om een taart gevraagd. Ze was met zijn specifieke wens naar de banketbakker gegaan, en had zo’n taart weten te reserveren. Toen ze op de verjaardag de taart ophaalde en vol trots aan haar zoontje liet zien, had haar zoontje gezegd: “mama, die taart is niet de taart die ik wilde”.

“Mevrouw, ik wil Nederlands leren”, zegt de vrouw nogmaals. “Ik kan niet eens een goede taart voor mijn zoontje bestellen”.

acht reacties

Ach gosh. Die lieverd.
En geef jij die lessen? Leuk!

Floor

Ze heeft geluk
Nederlandse taarten zijn toch niet zo lekker :-)

treiner

Jeugd van tegenwoordig, nergens meer tevreden over. Had hij maar specifieker moeten uitleggen welke taart hij wou hebben.

Ouders zijn is niet makkelijk tegenwoordig.

madbello

Op oer-Hollandse manier zou ik tegen deze mevrouw willen zeggen: ‘You go girl!’

Marjan

Ja ja, thuis spreken deze mensen ook gewoon Hollands? Ik werk heel veel met buitenlandse mensen, maar Nederlandst blijft toch niet hun “goeiste” taal.
Uit bovenstaande blijkt m.i. wel dat er dus maar een kleine minderheid is die het vaak voor de meerderheid verpest. In mijn werk is dat ook steeds mijn ervaring.

aaitoe

Mooi verhaal en mooi werk!

Maaike

Daarom wijs ik altijd aan wat ik wil hebben.

Pascal Summer

Van zoiets kan ik nu ontroerd raken.

saltyletters  


Persoonlijke info onthouden?:
Kattebel:

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-address.